Ce se întâmplă dacă mănânci varză murată seara, cu 3 ore înainte de culcare! Puțină lume știe acest lucru, merge și la femei, și la bărbați

Varza poate fi consumată atât în stare crudă ori gătită, cât şi murată, fiind unul dintre alimentele nelipsite din bucătăria românească. E bine de ştiut că acest produs nu este doar gustos, ci prezintă numeroase beneficii pentru sănătate. Prin conţinutul bogat de substanţe nutritive, zeama de varză revitalizează organismul şi-l tonifică.

Varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf. Legumicultorii spun că cea mai bună varză pentru murat este cea de Buzău, care pare toamna în pieţe.

De altfel si studiile au demonstrat faptul ca acest aliment are o multime de beneficii pentru organismul uman.

Spre exemplu, consumul regulat de varza murata ajuta la protejarea inimii si la reglarea tensiunii, cei care au tensiunea mica fiind cei mai castigati.

Vrei sa slabesti sanatos si fara efort? Mananca varza murata! Te vei satura dintr-o cantitate relativ mica, iti va tine de foame si iti va scadea pofta de dulciuri, care sunt foarte toxice pentru organism.

De asemenea, daca mananci varza murata seara, cu 3 ore inainte de culcare, sistemul tau digestiv la lucra mult mai usor si, astfel, vei avea un somn extrem de odihnitor, scrie kanald.ro.

Cum se pune varza murată la butoi, dupa rețeta lui Radu Anton Roman

Varza murată este extrem gustoasă şi nu trebuie să lipsească din reţetele de sărmăluţe, însă multe dintre noi fac greşeala de a o pune la acrit în butoaie de plastic. Aşa că am adunat cele mai bune ponturi într-o amplă listă, aşa cum ne învaţă Radu Anton Roman în celebra carte „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“, pentru ca varza pe care o pui la murat în butoi să iasă perfect.

Ai nevoie de 20-25 de verze, 20 crengi de mărar uscat, 10 rădăcini de hrean, 10 legături de cimbru uscat, 4-5 pumni boabe de porumb, sare, cam 1,5 kg, grunjoasă, 1 pahar piper boabe, 3-4 gutui galbene.

Cum se pune varza murată la butoi. Află preţioasele secrete de la Radu Anton Roman – Cum pregăteşti verzele şi butoaiele

* Butoiul trebuie să fie de stejar. Poţi păstra în el diverse tipuri de ţuică (dacă vrei ca varza să aibă o zeamă limpede). De asemenea, este indicat ca butoiul să aibă o cana, adică un cep de lemn sau de metal, fixat în el, prevăzut la capătul liber cu un robinet.

* Varza se lasă aproximativ 15 zile afară, ca să o atingă bruma şi să se frăgezească.

* Butoiul de stejar se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, ca să se cureţe de impurităţi. Butoiul se spală iar, în câteva ape clocotite. Şi capacul (poate fi o structură din şipci, în formă de grătar) se opăreşte bine.

* Pe fundul butoiului (aşezat în pivniţă) se presară un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Cum se pune varza murată la butoi. Află preţioasele secrete de la Radu Anton Roman – Cum aşezi verzele în butoi

* Verzele se curăţă de primele foi şi se scobesc în zona cotorului, apoi se îndeasă bine în butoiul de lemn, cu scobitura în sus.

* Se pune sare pe fiecare varză, iar în butoi, printre ele se mai pun rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper şi felii tari de gutuie. Se pune un alt strat de verze şi se continuă procedura până se umple butoiul.

* În dreptul cepului se face o împletitură din crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată trage varza. (Se va scoate şi se va turna la loc, de mai multe ori la rând, zeama din butoiul cu cu varză acră, pentru a dizolva sarea depusă la fund).

* Ultimul strat este de sare, nu de varză. Apoi se potriveşte capacul şi se apasă cu o lespede de gresie, ca să îşi lase varza apa mai repede. Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se lasă aşa o zi şi o noapte, fără să se umble la el.

* Dacă după acest interval varza nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, suficientă cât să acopere compoziţia.

Cum se pune varza murată la butoi. Află preţioasele secrete de la Radu Anton Roman – După 3 săptămâni, varza e gata

* După o săptămână, se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama de varză şi se toarnă înapoi în butoi, pe deasupra.

* Acum se gustă zeama şi se mai potriveşte de sare: fie se mai sărează varza, fie se mai ia din lichid şi se înlocuieşte cu apă simplă.

* Butoiul, capacul, lespedea se şterg cu un prosop înmuiat într-o băutură alcoolică tare, de preferabil rachiu.

* O dată pe săptămână se mai trage zeama de varză, adică se pritoceşte (se scoate şi de toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama din butoi), până când varza s-a acrit de tot. Apoi zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, în funcţie de cât de cald sau frig este afară. După 3 săptămâni de când a fost pusă la butoi, varza murată din butoi ar trebui să fie bună.
* Iarna, când zeama este limpede, acră şi aromată, se poate pune în sticle. Acestea se închid bine cu dopuri, la fel ca sticlele de vin, cu ceară sau smoală, şi se pun la păstrare. Cu ajutorul lor poţi acri ciorbele vara.

loading...