Ce înseamnă paralizia în somn. Toată lumea trebuie să cunoască aceste lucruri

Mulți oameni nu sunt conștienți de paralizia în somn. Orice om s-a confruntat măcar o dată în viață cu acest fenomen, indiferent dacă își amintește sau nu. Persoana respectivă experimentează un fel de paralizie sau inabilitatea de a se mișca sau vorbi. Adesea, este însoțită de halucinații, ceea ce face situația și mai înfricoșătoare.

Iata cateva lucruri despre paralizia in somn.

1Simptomele paraliziei in somn
Mai multe sudii au demonstrat ca persoanele epuizate, stresate sau private de somn au cele mai mari sanse sa experimenteze paralizia in somn.
Nu exista niciun pericol
Paralizia in somn este, fara indoiala, infricosatoare insa nu prezinta niciun pericol. Organismul nu este ranit in nicun fel. Pana in prezent nu a fost raportata nicio moarte clinica. Ideea este sa incerci sa nu te mai sperii atunci cand experimentezi fenomenul. Spune-ti ca este doar un vis, nu e nimic real.
2Pierzi controlul aupra propriului corp
Indiferent de cat de mult te straduiesti, chiar daca cumva esti constient de ce se intampla, nu iti poti misca corpul. Unele persoane isi pot misca degetele de la maini sau picioare.

Acest lucru ii ajuta, ca in cele din urma, sa se trezeasca, insa altii trebuie sa astepte pana se termina totul. Starea de paralizie poate dura intre 20 de secunde si cateva minute.

3Cazuri istorice de paralizie in somn
Oamenii de stiinta incearca de multa vreme sa explice si sa inteleaga aceast fenomen. Exista texte medicale persane din secolul X care vorbesc despre paralizia in somn, iar prima oara a fost observata de catre un medic olandez in 1664. Doctorul credea ca femeia de 50 de ani avea „cosmaruri”, iar denumirea a fost pastrata pana in secolul XIX, cand a fost numit, „paralizie in somn”
Interpretarea lui Fuseli legata de paralizia in somn
Un exemplu istoric al paraliziei in somn a fost pictata de Henry Fuseli, un pictor elvetian renascentist. In tablou se vede cum demonul aplica o presiune extrema asupra pieptului unui om si exact asta simte cineva care se confrunta cu paralizia in somn.
4Nu este o boala
Paralizia in somn i se poate intampla oricui si nu este o boala. Mai multe studii au demonstrat ca majoritatea oamenilor a experimentat cel putin o data, paralizia in somn. Nivelul intensitatii paraliziei variaza de la o persoana la alta. Tinerii si persoanele cu afectiuni mintale sunt cei care au experimentat paralizia in somn.
5Cosmarurile si halucinatiile
Simptomele paraliziei in somn includ halucinatiile si cosmarurile. Insa difera de cele pe care le experimentezi in somn, cand ai ochii inchisi. Aceste halucinatii apat cand mintea este alerta si esti constient. De aceea, situatia este de doua ori mai infricosatoare pentru ca ai tendinta de a credea ca sunt reale.
6Povesti din folclor
Sunt multe povesti si legede despre paralizia in somn. „Kanashibar” in Japonia, care inseamna ca ai fost legat cu lanturi metalice. In cultura chineza, paralizia in somn este „fantoma care te sufoca”, iar in SUA are legatura cu rapirea de catre extraterestri. In cultura africana se crede ca oamenii fac sex cu un demon, referindu-se astfel la Incubus or Succubus.
7Cand apare
Paralizia in somn apare intr-una din urmatoarele faze tranzitorii: cand adormi sau cand te trezesti. Corpul merge in REM (Rapid Eye Movement) sau iese din el. Paralizia apare cand organismul are o problema sa faca tranzitia. Cand apare cand adormi se numeste hipnagogic si la iesire „hipnopompic”.
8Senzatia ca mori incet
Paralizia in somn este insotita de sentimentul de disperare totala sau de spaima profunda. Ai senzatia ca mori incet. Si cand iti revii te simti ca si cum te-ai ridicat din morti.
9Explicatii stiintifice
Cand adormi, creierul trimite un semnal muschilor sa se relaxeze si sa intre in stare de paralizie, numita Atonia. In acest fel, miscarile fizice sunt ingradite, astfel incat organismul sa nu se raneasca in timpul unui vis. In timpul unui cosmar, atonia nu se desfasoara corespunzator si muschii incep sa se miste in timp ce mintea este inca adormita. Tocmai de aceea, unii oameni merg sau vorbesc in somn.

loading...