Dieta călugărilor de pe Muntele Athos: Pierzi 10 kg și trăiești mai mult

dieta-calugarilor-de-pe-muntele-athos-pierzi-10-kg-si-traiesti-mai-mult-201960

 

Călugării de pe Muntele Athos duc o viață mai lungă cu 10 ani decât grecul obișnuit datorită regimului pe care aceștia îl țin, potrivit Adevărul.ro.

Astfel, celebra dietă mediteraneană a acestora a fost mereu oferită drept exemplu de rețetă minune pentru o viață mai lungă și ferită de o mulțime de afecțiuni grave cu care se confruntă omul modern.

Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey, trei nutriționiști care s-au inspirat din stilul de viață al călugărilor de pe muntele Athos, au publicat un volum intitulat ”Dieta de la Muntele Athos”, în care și-au propus să schimbe conceptul de dietă prin împărțirea celor șapte zile în trei perioade alimentare distincte: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de dezlegare.

Iată câteva exemple de meniu:

Ziua de moderaţie

Mic dejun: musli cu ovăz (sau alte cereale) şi fructe de pădure, măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci

Prânz: supă de pui cu pită din făină integrală

Cină: cartof dulce copt cu măsline, brânză feta şi salată verde

Gustări: un măr/o mână de nuci sau seminţe

Ziua de post

Mic dejun: grapefruit la grătar

Prânz: supă de legume cu o felie de pâine din făină integrală

Cină: fasole untoasă coaptă cu roşii proaspete şi salată. Fasolea untoasă are boabe mari şi aplatizate, de culoare albă, cu o textură cremoasă. Pentru a face fasole coaptă se aleg boabele, se acoperă cu apă rece şi se lasă peste noapte. A doua zi se scurge bine fasolea, se aşează într-o cratiţă mare, se acoperă cu apă proaspătă şi se presară puţin bicarbonat de sodiu. Se fierbe fasolea, se reduce apoi focul şi se lasă la foc mic cam 35 de minute. Se scurge, se spală cu apă rece şi se aşează într-un castron, se acoperă vasul şi se dă la cuptor până când fasolea este fragedă. Se adaugă apă fierbinte, în cantităţi mici, dacă fasolea se usucă, iar în ultimele 30 de minute de copt se îndepărtează capacul.

Gustări: legume crude

Ziua de moderaţie

Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc

Prânz: supă de morcovi şi coriandru

Cină: saltă de pui cu dressing de iaurt grecesc şi un pahar de vin alb

Gustări: o bucăţică de ciocolată neagră, fructe sau legume crude

Ziua de post

Mic dejun: musli

Prânz: supă de linte

Cină: cartof copt în coajă cu salată de varză Kale şi morcovi

Gustări: un bol mic de nuci, seminţe şi fructe de pădure

Ziua de dezlegare

Orice este permis, dar fără a exagera în privinţa porţiilor

Richard Storey, unul dintre autorii cărţii,  a vizitat anual călugării de pe muntele Athos, în ultimii 15 ani, și a ajuns la concluzia că acest regim ar putea funcționa pentru oricine.

”Călugării se numără printre cei mai sănătoşi oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer şi aproape fără cazuri de Alzhaimer, iar după ani în care am trăit printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în starea de sănătate. De fiecare dată m-am întors de la muntele Athos mai slab cu câteva kilograme, mai sănătos şi cu un tonus mai bun, dar niciodată nu am simţit că aş fi făcut un efort sau că aş fi fost privat de ceva anume. Am testat dieta călugărească pe mai multe persoane ca să vedem dacă este eficientă şi în cazul unui stil de viaţă modern. Eu am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, a povestit Storey pentru publicația Daily Mail.

loading...

Lasă un răspuns