Operatia reusita, chirurg mort! Poveste cutremuratoare a doctorului care a facut prima operatie din lume pe inima!

Poveste cutremuratoare, Chirurgul polonez Zbigniew Eugeniusz Religa si pacientul Tadeusz Zitkevits.
Pe cei doi care au o relatie de prietenie de nedescris, la acel timp, transplantul de inima era o operatie extrem de dificila si grea si nu orice medic avea curajul sa il faca.

618x400_1422357198f38a8d7c
Dar nu si chirurgul Religa, el era pionierin ceea ce priveste doctoria in tara sa, fiind cel care a facut primul transplant de inima din Polonia, din anul 1985.
Scolit la New York, Varsovia si Detroit, nu s-a gandit prea mult, Desi pericolul transplantului era mare, pentru ca pacientul avea 61 de ani, a acceptat provocarea.
23 de ore a tinut interventia de transplant.

 
Interventia chirurgicala care a durat 23 de ore, timp in care viata lui Tadeusz Zitkevits a stat in mainile doctorului. La propriu! Fara personal suficient, fara echipament performant, doar concentrare si un efort imens. La doar cateva secunde dupa ce a fost incheiata operatia, fotograful James Stanfield a apasat pe buton si a realizat o imagine cutremuratoare. Extenuat, Dr. Religa urmarea cu atentie semnele vitale ale pacientului, in timp ce asistentul dormea pe jos…

 

Minunatia de fotografie a fost desemnata de cea mai mare valoare in anul 1987 de catre “National Geographic” si a fost inclusa intr-un top al celor mai bune 100 de imagini publicate in istoria celebrei reviste, scrie a1.ro.

Deci nimeni nu se gandea vreodataa, inima lui Religa s-a oprit prima.
In 2009, din cauza unui cancer pulmonar. Cea a barbatului pe care l-a salvat inca bate…
Sursa: http://jurnalista.net/operatie-reusita-chirurg-mort-povestea-din-spatele-imaginii-a-cucerit-o-lume-intreaga/

loading...

Lasă un răspuns